HTML

Magad döntsd el, hogy szimpatikusak vagyunk e számodra és egyetértesz e cikkeinkkel! Ne másokra hallgass! A szabad véleményalkotás mindannyiunk alapjoga! Mi ebben hiszünk és ezért írjuk posztjainkat 2013 január 22 óta.

Facebook

Democrat

A Democrat egy pártfüggetlen, közéleti blog oldal! Szerkesztőink saját véleményüket írják meg, 2013 januárja óta

democrat_pajzs_5 másolata.jpg

Naptár

május 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Címkék

100 ok a Fidesz ellen (1) 12 pont a demokráciáért (1) 150 ok (1) 16 pont (1) 1956 üzenete (1) 1cikkeink (1) 2014 (1) 80 nap (1) akiket nem győztek meg (1) antidemokratikus választások (1) atommutyi (1) a demokrácia harangjai (1) a Fidesz három főbűne (1) A Fidesz párhuzamos világa (1) Bajnai (1) Bajnai vagy Mesterházy (1) baloldal (1) bizonytalanok (1) bukott jobboldal (1) demokratikus oldal (1) ébresztő (1) Egyeztetés az MSZP és az E14 közt (1) Együtt 2014 (1) egy Fidesz fun (1) egy tüntetés visszhangjai (1) ellenzéki (1) ellenzéki kudarcok (1) előválasztás (1) Ez történt 2013 -ban (1) Fidesz-vallás (1) Fideszes félreértelmezés (1) Fideszes gazdaságpolitika (1) Fideszes jövő (1) Fidesz népszerűség (1) Horthy-rendszer (1) Horthy szobor (1) internettüntetés (1) jelentős változás esélye (1) Jonah Goldberg (1) Kádár-rendszer (1) kampány (1) Karsai László történész (1) kasztrendszer (1) kórházak (1) közös miniszterelnök jelölt (1) közvélemény-kutatások (1) közvélemény kutatások (1) kritikai gondolkodás (1) liberálfasizmus (1) Magyarország Putyinja (1) májusi közvélemény-kutatási adatok (1) mandatumok április (1) mélyszegénység (1) Merkel és Putyin látogatások (1) Mesterházy (1) miért bővül a Jobbik? (1) Milla demonstráció (1) mi a nácizmus (1) Moma csatlakozna (1) mszp (1) náci e a Jobbik (1) negyedik alkotmánymódosítás (1) nemzeti-konzervatív dogmatizmus (1) Nem biztos az összefogás (1) orbánizmus (1) Orbánizmus (1) Orbán történelmi szerepe (1) őrült tábornok (1) összefogás (2) összefogósdi (1) papírdiktátor (1) pártfüggetlenek (1) pártszimpátia (1) pofonok Orbánnak (1) polblogok (1) politikai alapfogalmak (1) politikai fordulat (1) politikai intelligencia (1) politikai kommunikáció (1) politikai közhangulat (1) populista diktatúrák (1) remény karácsonya (1) rezsicsökkentés (1) seggnyalók (1) Szabadságtéri emlékmű (1) Szavazz (1) szegénység (1) szobordöntés (1) Tavares-jelentés (1) Tellér Gyula (1) Tisza (1) Tiszta választásokat (1) történelemhamisítás (1) torzult értékrend (1) továbbgazdagítás (1) trafikmutyi (1) túlélni Orbánt (1) Tusnádfürdői beszéd (1) újrarendeződés (1) új hidegháború (1) új pártok (1) választási csalás (1) választójog a történelemben (1) válság (1) vazérdemokrácia (1) világvége cinizmus (1) Címkefelhő

2013.05.11. 12:51 Expertus

A Tavares-jelentés és a szocialisták

tavares.JPGFriss hír, hogy a magyar szocialista EP-képviselők a jelenlegi formájában nem szavazzák meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, erősen elmarasztaló tartalmú, 2013. május 8.-i Tavares-jelentést. A döntés értelmezésénél óva intenék mindenkit az elhamarkodott ítéletalkotástól. Előbb nem árt megismerni a körülményeket, például azt, hogy mi a jelentősége a jelentésnek, és mi motiválta a szocialistákat.

Mindenek előtt szögezzük le: a portugál Rui Tavares zöldpárti és baloldali EP képviselő által készített, magyarországi közjogi és demokrácia-romboló változásokról szóló – rövid, alig 36 oldalas – jelentése, nagyjából helytálló megállapításokat tartalmaz. Bár az összefoglalónak egyelőre nincs valódi következménye, hiszen előbb a szakbizottság egészének is el kell fogadnia, majd az Európai Parlament plénumának kell véleményeznie, és kétharmados többséggel támogatnia. Ezt követően kerülhet az Európai Unió Tanácsa elé, mely négyötödös szavazással kellene, hogy kimondja: „Magyarország megsérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében foglalt alapértékeket”. Később pedig az Európai Tanács egyhangúan (vagyis az érintett tagállamon kívül valamennyi tagállam egyetértésével) dönthet annak kimondásáról, hogy az alapértékek súlyosan és tartósan sérülnek Magyarországon. Ezen egyhangú döntést követően az alapértékek megsértőjével szemben alkalmazandó szankció kérdésében már elegendő az Európai Unió Tanácsában elért minősített többség. A szankció az egyes szerződésekből eredő bármely jog gyakorlásának megvonásától egészen a szavazati jog felfüggesztéséig terjedhet. Ha az alapértékek megsértése tekintetében ezt követően változás következik be, az Európai Tanács minősített többséggel dönthet a szankciók visszavonásáról.

Nos, ha végigtekintünk a leírt procedúrán, akkor világosan látjuk: ahhoz, hogy a Tavares jelentés valóban ártani tudjon hazánknak, és tényleges szankciókat eredményezzen velünk szemben, összesen négy Európai Uniós szervnek kellene kétharmados, vagy négyötödös arányban támogatnia. Ez nem valószínű, mivel a néppárt, mely még mindig ölelő keblén tartja a Fideszt (bár egyre jobban utálja Orbánt) minden valószínűség szerint továbbra is kiáll saját pártcsaládjának kormányáért. (Olyan ez, mint egy közutálatnak örvendő rokon, melyet kötelességünk megvédeni az idegenekkel szemben, még ha utáljuk is.) Amellett az Európai Unió ritkán képes négyötödös döntéseket hozni, annyi a bonyolult keresztérdek és szövevényes, partikuláris különvélemény. Szóval ez az egész ügy csekély eséllyel jut el egy számunkra végzetes következményig. Ártó hatása azért persze így is van, hiszen az egész világ számára feketén-fehéren megmutatja, hogy európai uniós jogászok mélyen elítélik a magyarországi kormányzati rendszer módszereit és antidemokratikus, autokrata jellegét. (A Tavares-jelentés itt olvasható magyarul.)

Hazánk számára, és főleg a Fidesz-vezetésre nézve a Tavares jelentésnél lényegesen súlyosabb következményekkel, és nagyobb tekintélyzuhanással járhat majd a júniusban megjelenő Velencei Bizottság összegző véleménye. A Velencei Bizottság (eredeti nevén: European Commission for Democracy through Law) az Európa Tanács független alkotmányjogászokat tömörítő, 1990 –ben létrejött tanácsadó szerve, mely tekintélyes jogászokból, akadémikusokból, az alkotmányjog és a nemzetközi jog szakértőiből, a legfelső bíróságok és alkotmánybíróságok tagjaiból, valamint parlamenti képviselőkből áll, és a tagállamok vagy az EU felkérésére véleményezi az egyes tagországok alkotmányait, javaslatokat téve azok esetleges megváltoztatására. Bár ajánlásai nem kötelezőek a nemzetközi jog szerint, de a tagállamok általában követik azokat, és az EU –ban fajsúlyosan kezelik jelentéseiket! Ha ez a szervezet egy hónapon belül megerősíti a Tavares jelentés véleményét és hasonló következtetésre jut, akkor mindenütt a világon egyértelművé válik – mondjon innentől kezdve bármit Orbán, vagy a néppárt – hogy Magyarországon súlyosan megsérti a demokratikus normákat és az uniós érdeket. Ez pedig egy nagyon komoly lejtőre fog bennünket helyezni, beláthatatlan következményekkel. Nos ezen a ponton álljunk meg gondolatra. Az, aki ebben a parányi kis országban él, és itt neveli gyerekeit, nem akarhatja, hogy az említett eseménysor bekövetkezzen, legyen bár baloldali, jobboldali, liberális, konzervatív, fasiszta, kommunista vagy akár anarchista. Nem fajulhat idáig az ügy, mert ez már túlmutatna a most felettünk kakaskodó kis diktátor hataloméhségén. Túlmutatna, hiszen még abban a távoli jövőben is elszenvednénk negatív hatásait, amikor Orbán már az összeharácsolt vagyonából dőzsölgetne valamelyik villájában és kárörvendően röhögne szenvedéseinken. Nem engedhetjük meg, még akkor sem, ha Orbán 2014 –ben újra megnyeri a választásokat (amire sajnos nagyon nagy az esély)!

Ugyanakkor tény az is, hogy a demokratikus ellenzék egy részének tagjai az Európai Unió részéről a Fidesz felé irányuló bíráló jellegű (vagy büntetést kilátásba helyező) üzenetekben hasznos eszközt látnak az Orbánék elleni küzdelmet illetően! Ez azonban csak egy bizonyos határig lehet hatékony. Egy ponton túl az EU megtorlásai már mindenkit érintenek, és tartós negatív hatásokat indukálnak: Brüsszel valóban megvonhatja a forrásokat, a támogatásokat, a nemzetközi jóindulatot, szavazati jogot, mindent. Elmondható, hogy a tűzzel játszik az, aki ma az EU -ban Magyarország gödörbe lökését támogatja. Amellett az egész nem is éri el a kívánt hatást: Orbánt az EU -val való állandó harcai miatt nem fogják elhagyni hívei. Sőt. Felöltheti a világgal harcoló mártír szerepét, aki igazi hazafiként védi országát a gonosz külső ellenséggel szemben. Ez a retorika pedig még a bizonytalanokat is elérheti, és oldalára állíthatja nem beszélve arról, hogy tetszik-nem tetszik, ma Magyarországon az EU ellenesség 37% körüli (még az MSZP táborban is eléri ezt a szintet)! Szóval Orbánt nekünk kell leváltani, ne ruházzuk ezt a feladatot az EU -ra.

A szocialisták – bár nyilván tudják, hogy a Tavares jelentés átgondolt és reális képet fest hazánkról – nem támogatják a dokumentumot és megvallom én magam sem tenném. Akkor sem ártanék hazámnak, és népemnek, ha éppen egy őrült, gerinctelen és hatalom-sóvár kis despota sanyargatná, mert tudnám: egyszer az ő hatalmának is vége lesz és ez a nemzet megérdemel egy újrakezdést. Most Európa lassan szembefordul velünk, és ha 2014 –ben újraválasztjuk Orbánt, akkor előbb – utóbb megtalálja módját annak, hogy megleckéztessen bennünket, Fideszestől, Orbánostul együtt. Hogy mit tehet a gondolkodó értelmes többség? Nem támogatja, hogy az EU meghurcolja hazánkat, kikényszeríti végre az ellenzéki összefogást, majd 2014 -ben elmegy szavazni (és másokat is erre biztat), később pedig ha netán veszítünk (ne adja az ég), akkor engedetlenségi és egyéb eszközökkel mindent elkövet az újabb Orbán-rezsim elzavarásáért! Ez már nemzeti érdek, mely most a Tavares jelentés kapcsán megnyilatkozó szocialisták számára is nyilvánvalóvá vált. Jó volna, ha a többség is ráébredne.

Horváth Péter

Szólj hozzá!

Címkék: Tavares-jelentés


A bejegyzés trackback címe:

http://democrat.blog.hu/api/trackback/id/tr245295058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu